Beneficiile merelor
Merele sunt unele dintre cele mai populare fructe și pe bună dreptate își merită faima, pentru că însumează un întreg amalgam de beneficii pentru corpul nostru, dar și pentru că pot fi ușor de achiziționat pe tot parcursul anului. Nu degeaba cu toții am auzit de expresia “un măr pe zi ține medicul la distanță”
Merele sunt foarte nutritive
Un măr mediu de aproximativ 182 grame conține :
Calorii: 95
Carbohidrați: 25 grame
Fibre: 4 grame
Vitamina C: 14% din aportul zilnic de referință
Potasiu: 6% din din aportul zilnic de referință
Vitamina K: 5% din din aportul zilnic de referință
Merele pot fi o gustare ideală,deoarece este recomandat ca gustările dintre mese să se situeze între 100 si 200 de calorii.
Dinți mai albi, mai sănătoși
Merele nu vă vor înlocui periuța de dinți, dar mușcarea și mestecarea unui măr vă pot stimula producția de salivă în gură și pot reduce cariile dentare prin scăderea nivelului de bacterii.
Merele pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale
O treime din toate cazurile de cancer și jumătate din incidența bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale pot fi atribuite unei diete nesănătoase. Deoarece merele au un conținut ridicat de potasiu, un mineral care ajută la controlul tensiunii arteriale, ele pot contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Merele îți pot proteja inima
Merele și sucul de mere pot ajuta la încetinirea procesului de oxidare care este implicat în dezvoltarea bolilor de inimă. Participanții unui studiu care au adăugat zilnic în alimentația lor două mere sau două pahare de suc de mere la dieta lor, au observat efectele pozitive după doar șase săptămâni de consum.
5. Merele pot ajuta la reducerea colesterolului
Un măr mediu oferă cinci grame de fibre - mai mult decât majoritatea cerealelor. Aceste fructe conțin, de asemenea, pectină, o fibră solubilă care reduce colesterolul. Pectina previne formarea colesterolului în căptușeala pereților vaselor de sânge, reducând astfel riscul de ateroscleroză și boli de inimă.
6. Merele oferă protecție împotriva cancerului
Când fibra naturală din mere fermentează în colon, produce substanțe chimice care ajută la combaterea formării celulelor canceroase. Consumul de mere bogate în flavonoizi reduce riscul dezvoltarii cancerului pancreatic cu până la 23%. Cercetatorii au identificat în coaja mărului, mai mulți compuși triterpenoizi care au o activitate puternică împotriva celulelor cancerigene din ficat, colon sau sân.
7.Merele combat retenția de apă
Merele reprezintă un diuretic natural care combate retenția de apă și celalte probleme asociate acesteia, datorită conținutului ridicat de potasiu. Persoanele care suferă de boli inflamatorii sau hipertensiune arterială pot avea de câștigat de pe urma consumului ridicat de mere, pe când oamenii ce suferă de probleme renale ar trebui să ceară opinia unui medic înainte de a consuma o cantitate mare de mere, tocmai din cauza cantității mari de potasiu pe care aceste fructe le conțin.
8. Pot ajuta la slăbit
Datorită faptului că au multe fibre și apă, merele, oferă sentimentul de sațietate, astfel noi tindem să consumăm mai puțin. Într-un studiu facut pe 58 de persoane s-a observat că cei care au consumat felii de măr înainte de masă s-au simțit mai plini și au mâncat cu 200 de calorii mai puțin decât cei care nu au consumat. Ba mai mult persoanele care au consumat mere timp de 10 săptămâni au înregistrat o pierdere în greutate de 2 kg .
9. Au efecte prebiotice și îmbunătățesc flora intestinală
Pectina este un tip de fibră care acționează ca prebiotic, iar merele au din belsug. Merele stimulează metabolismul în tractul digestiv si promovează bacteriile bune din intestin. Acest efect prebiotic duce la îmbunătățirea sănătății prin maximizarea absorbției de nutrienți și eliminarea bacteriilor și a toxinelor dăunatoare.
10. Întăresc sistemul imunitar
Merele sunt fructe bogate în vitamina C, compuși antioxidanți și proteine care pot avea un rol major în prevenirea stărilor de slăbiciune, ajutând la reglarea și întărirea sistemului imunitar. Totodată, tonusul muscular este îmbunătățit de consumul de mere, se detoxifică organismal, iar starea generală de sănătate se îmbunătățește.