SPF-ul și tot ce trebuie să știi despre cremele solare
De câte ori ai făcut băi de soare sau ai stat în contactul direct al razelor solare fără să îți faci griji de urmările pe care le presupune această expunere? Dacă te numeri printre aceste persoane ar trebui să îți revezi acest obicei nociv.
Potrivit cercetătrilor, lumina soarelui reprezintă sursa numărul unu de radiații UV, care poate duce la forme comune de cancer de piele. Unele modalități ușoare de a evita expunerea la razele UV includ purtarea îmbrăcămintei corespunzătoare, cum ar fi pălării și ochelari de soare, dar și evitarea soarelui în orele de vârf. Cu toate acestea, adăugarea unui produs care conține SPF va fi cea mai bună alternativă pentru asigurarea siguranței solare și menținerea sănătății pielii.
Cu toții am auzit probabil de termenul SPF înainte, dar ce înseamnă acest cuvânt de fapt? Ce tipuri de SPF există, de ce avem nevoie de el și cum să-l folosim în mod eficient, reprezintă întrebări la care o să încerc să vă răspund în acest articol.
Ce înseamnă SPF?
„Factorul de protecție solară (SPF) reprezintă o măsură științifică a timpului în care o protecție solară (cremă, loțiune) vă va proteja de razele ultraviolete (UV), dar și de razele UVB.
Ce efecte provoacă pe termen lung expunerea la aceste tipuri de raze?
UBV provoacă arderea pielii, în timp ce UVA provoacă fotoîmbătrânirea, ridurile, pierderea colagenului și favorizează formarea de pete maronii pe piele, pigmentarea.
Ce reprezintă numerele de pe factorul de protecție solară?
Numerele SPF reprezintă o unitate de măsurare a timpului. De exemplu, folosirea unui produs de protecție solară cu un SPF 50 îți va permite să te expui la razele solare de 50 de ori mai mult, fără să te arzi, decât dacă nu folosești protecție.
Evident, cu cât numărul SPF este mai mare, cu atât este mai mare protecția pe care o veți obține de la acea protecție solară. SPF 15 blochează 93% din razele UVB, SPF 30 blochează 97% pe când SPF 50 ar trebui să blocheze 99% din razele UV atunci când produsul e aplicat „corect”
Aceste numere se întind pe o gamă largă, astfel o protecție scăzută este considerată în orice produs cu un SPF sub 15, în timp ce protecția medie variază de la SPF 15 la 29. Un SPF care măsoară între 30 și 49 oferă o protecție ridicată, iar orice peste SPF 50 este considerat a fi „protecție foarte mare”.
Protecții solare chimice vs. fizice
Deși orice protecție solară este mai bună decât nici o protecție solară, există diferențe între aceste produse ce seobservă atât în ingredientele active utilizate, cât și în aspectul protecției. Pe scurt, cremele solare fizice blochează razele, iar cremele solare chimice absorb razele.
Cât și când se aplică crema solară?
Experții recomandă o protecție solară rezistentă la apă, cu spectru larg, cu un SPF de 30 sau mai mare pentru orice activitate extinsă în aer liber. Cu toate acestea, indiferent de SPF, este important să aplicați din acesta una două linguri(nu mai puțin) cu 30 de minute înainte de a ieși afară și să îl reaplicați din nou la fiecare două ore sau imediat după înot sau transpirație.
Pentru persoanele cu antecedente sau risc crescut de cancer de piele, boli genetice precum albinismul sau xeroderma pigmentară sau anumite tulburări imune, SPF 50 poate să nu fie suficient. Același lucru este valabil și pentru anumite activități, cum ar fi drumețiile sau schiul la mare altitudine sau vacanță la mare.
Cremele cu protecție solară trebuie să devină un produs de neînlocuit în rutina dumneavoastră, atât vara cât și iarna, de asemenea foarte importantă este reaplicarea. Doar așa ne ferim de bolile și îmbătrânirea asociată expunerii la soare.
Aveți grijă de sănătatea pielii voastre!