Roșiile

Probabil cel mai gustos și utilizat ingredient pe timp de vară, roșiile sunt vedeta salatelor, conservelor, sucurilor. Dar ce beneficii aduce consumul  lor vei afla în acest articol.

În ciuda faptului că este un fruct din punct de vedere botanic,  roșiile sunt în general consumate și preparate ca o legumă.

Roșiile sunt o sursa excelentă de vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K.

Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%. Celelalte 5% sunt formate în principal din carbohidrați și fibre.

 

Iată substanțele nutritive dintr-o roșie crudă mică (100 de grame):

Calorii: 18

Apă: 95%

Proteine: 0,9 grame

Carbohidrati: 3,9 grame

Zahăr: 2,6 grame

Fibre: 1,2 grame

Grăsime: 0,2 grame

Roșiile proaspete au un conținut scăzut de carbohidrați. Conținutul de carbohidrați constă în principal din zaharuri simple și fibre insolubile.

Beneficiile pentru sănătate ale roșiilor 

Consumul de roșii și produse pe bază de roșii a fost legat de îmbunătățirea sănătății pielii și de un risc mai mic de boli de inimă și cancer. 

Sănatatea inimii 

Bolile de inimă - inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale - sunt cele mai frecvente cauze de deces din lume. Un studiu efectuat la bărbați de vârstă mijlocie a asociat nivelurile scăzute de licopen și beta-caroten din sânge cu un risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Licopenul este unul dintre cei mai abundenți compuși vegetali din roșii. Se găsește în cele mai mari concentrații de produse din roșii, cum ar fi ketchup, suc, pastă și sos.

Prevenirea cancerului 

Studiile observaționale au observat legături între roșii - și produse din roșii - și mai puține incidențe ale cancerelor de prostată, plămâni și stomac.

Menține sănătatea pielii

 Un studiu din 2011 a constatat că combinația dintre pasta de roșii și uleiul de măsline protejează împotriva daunelor provocate de soare și a stimulat producția de pro-colagen, o moleculă care conferă pielii structura sa și o menține fermă și tânără.

Îmbunătățesc sănătatea digestivă 

Fluidul și fibrele din roșii pot fi utile dacă sunteți predispus la constipație.

Ajută la gestionarea diabetului

 Roșiile pot fi un aliment de protecție pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Roșiile sunt adesea recoltate în timp ce sunt încă verzi și imature, apoi coapte artificial cu gaz etilenic. Acest lucru poate duce la dezvoltarea aromei într-o cantitate mai  mică, rezultând roșii fără gust. De aceea, eu recomand roșiile produse local, din surse sigure, nu cele importate.

Altfel spus, roșiile pot reprezenta o parte valoroasă a unei diete sănătoase, datorită suculenței, gustului dulce, antioxidanților și capacității de combaterea mai multor boli.