Postul intermitent
Probabil că în ultima perioadă ați început să auziți tot mai des utilizat termenul depost intermitent. Iar dacă nu, azi vă explic ce înseamnă acest stil de alimentație și ,de ce nu, de viață.
Postul intermitent este un model de alimentație care ciclează între perioadele de post și mâncare.
Nu se specifică ce alimente ar trebui să mănânci atunci când ții post intermitent, ci mai degrabă când ar trebui să le consumi .
De aceea, postul intermitent nu este o dietă în sensul convențional, ci se consideră mai exact ca un model de alimentație.
El poate oferi beneficii semnificative pentru sănătate dacă se face corect, inclusiv pierderea în greutate, inversarea diabetului de tip 2 și multe alte lucruri. În plus, vă poate ajuta să economisiți timp și bani.
Persoanele care NU ar trebui să postească îi includ pe cei care sunt subponderali sau au tulburări alimentare, cum ar fi anorexia, femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Acest stil de alimentație se bazează pe credința în efectele benefice ale înfometării. Adepții ei susțin că în trecut oamenii nu aveau sau nu găseau mereu de unde să mănânce de 3 ori pe zi și să aibă grijă la gustări. De aceea corpul uman s-a adaptat la perioade mai lungi de foame.
De fapt, postul reprezintă un obicei des întâlnit, pe care oamenii îl practică din motive reliogioase sau spirituale, inclusiv în islam, creștinism, iudaism și budism.
Există mai multe moduri diferite de a face post intermitent - toate acestea implicând împărțirea zilei sau săptămânii în perioadele de mâncare și de post. În perioadele de post, mănânci fie foarte puțin, fie deloc.
Este important să consultați medicul înainte de a începe postul intermitent. Odată ce obțineți aprobarea lui, practica reală este simplă. Puteți alege o abordare zilnică, care restricționează consumul zilnic la o perioadă de șase până la opt ore în fiecare zi. De exemplu, puteți alege să încercați postul 16/8: să mâncați opt ore și să postești 16. Aceasta reprezintă cea mai ușoară modalitate de înfometare.
O altă, abordare cunoscută este fastingul 5: 2, ce presupune să mănânci regulat cinci zile pe săptămână, iar în celelalte două zile,să vă limitați la o masă de 500-600 de calorii. Un exemplu ar fi să mănânci normal în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilelor de luni și joi, când ați consuma doar o singură masă.
Mai există tipul de fasting ce presupune să alocați o zi întreagă înfometării.
Eu vă propun să începeți ușor, să nu forțați lucrurile și să alegeți metoda de fasting care vi se potrivește cel mai bine. De asemenea trebuie să fiți conștienți că veți trece printr-o perioadă de tranziție ce va dura între 2-4 săptămâni.
Sper că v-am fost de folos și vă doresc mult succes în tot ce vă propuneți.