Mit sau adevăr?

Astăzi voi demonta 2 mituri des întâlnite în societatea noastră, despre indispensabilitatea cărnii în alimentația noastră și dacă sunt cu adevărat mai sănătoase persoanele care se alimenteză vegan sau vegetarian?

Mit: Dacă nu mâncați carne, nu veți obține suficiente proteine.

De ce este atât de importantă proteina?

Proteinele sunt alcătuite din multe elemente de bază, cunoscute sub numele de aminoacizi. Corpul nostru are nevoie de proteine alimentare pentru a furniza aminoacizi pentru creșterea și întreținerea  celulelor și țesuturilor noastre. Necesarul nostru de proteine din dietă se schimbă de-a lungul vieții. Proteinele se găsesc atât în alimentele vegetale, cât și în cele de origine animală.

Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi pentru funcționarea optimă, 9 dintre aceștia nu pot fi sintetizați de corpul nostru, motiv pentru care este indicat să fie extrași din alimentația pe care o consumăm. Bineînțeles că proteinele animale sunt mult mai complexe decât cele vegetale, însă cei care au adoptat un stil de viață vegetarian sau care țin post pe perioade lungi de timp nu trebuie să se îngrijoreze, acești 9 aminoacizi pot fi furnizați prin   asocierea de surse de proteine vegetale, pe durata întregii zile.

Există o concepție greșită obișnuită că proteinele pe bază de plante nu au în totalitate anumiți aminoacizi esențiali. De fapt, majoritatea proteinelor pe bază de plante vor conține toți cei 20 de aminoacizi, dar tind să aibă o cantitate limitată de anumiți aminoacizi esențiali, cunoscuți sub numele de aminoacizi limitativi. 

Aceasta înseamnă că, dacă un număr mic de alimente vegetale sunt consumate ca singure surse de proteine, este puțin probabil să fie furnizați suficienți aminoacizi esențiali pentru a satisface cerințele noastre. Pentru persoanele care consumă puțin sau deloc alimente de origine animală, cum ar fi vegani sau vegetarieni, este important să consume proteine din surse cu aminoacizi limitativi complementari. De exemplu, consumul de orez (limitat în lizină și tiamină, dar bogat în metionină) și fasole (limitat în metionină, dar bogat în lizină și tiamină) va furniza aminoacizi complementari care pot contribui la îndeplinirea cerințelor esențiale de aminoacizi.

Surse vegetale complete de proteine sunt hrișca, quinoa și soia, de exemplu. Poți combina și mai multe surse de proteine incomplete, pentru a obține una completă: cereale integrale (orez brun, cuscus, pâine din făina integrală) + fasole, mazăre, linte, năut; semințe și nuci + fasole, mazăre, linte, năut. Prin urmare, un prânz compus din humus pe pâine integrală, cu o salată de fasole și ulei de in presat la rece îți va aduce aportul sănătos de proteine și aminoacizi esențiali pentru ziua respectivă.

Nu avem nevoie de atâta carne pe cât credem că avem nevoie pentru a satisface nevoile zilnice de proteine. Consumul mediu de proteine al persoanei a depășit de fapt cerințele alimentare cu o treime.

Consumul mediu zilnic recomandat de proteine este de 46 de grame pentru femeile adulte și de 56 de grame pentru bărbații adulți. 

Aportul ideal de proteine al unei persoane depinde de corpul său individual, de obiective și de preferințe.

Și nu uita: ce-i prea mult strică în toate, inclusiv când vine vorba despre aportul de proteine – nu  exagera, căci surplusul  echivalează cu pierderea poftei de mâncare si afectarea ficatului!

 

Mit: Vegetarienii sunt mai sănătoși decât consumatorii de carne.

Mit. Termenii „pe bază de plante”, „vegetarian” și „fără carne” nu echivalează automat cu „sănătos”. Există o mulțime de alimente care provin din plante care nu sunt considerate alegeri nutriționale bune, inclusiv pâine albă, orez alb și cartofi prăjiți.

Și multe alimente care nu provin din plante oferă beneficii nutriționale. De exemplu, produsele lactate furnizează calciu, potasiu, vitamina D și proteine. Fructele de mare sunt o sursă bună de vitamina D, proteine și acizi grași , nu putem nega beneficiile pe care le adduce consumul cărnii.

 

Cu orice dietă, este important să vă asigurați că obțineți cantități adecvate de nutrienți importanți. Și că consumați cantitatea potrivită de calorii, grăsimi, proteine și carbohidrați pentru dvs.

 

Eu susțin o alimentație echilibrată și consider că orice aliment poate fi dăunător dacă e consumat în cantități excesive, așa că ai grijă de tine.