Mâncatul  emoțional 

 

Mulți dintre noi nu mănâncă doar pentru a-și  satisface foamea fiziologică. Deseori consumăm alimente pentru a ne ascunde sentimentele, emoțiile. Însă, acest mecanism nu doar că nu soluționează problemele cu care ne confruntăm, ba din contra, poate provoca îngrășarea și toate problemele asociate creșterii în greutate.  

 

https://i.pinimg.com/564x/7a/7d/d1/7a7dd10aa06f050fc3f13a19c1f1405f.jpgDe câte ori ai apelat la înghețată atunci când te simțeai trist? De câte ori ai mâncat fast-food doar pentru că erai plictisit sau pentru că ai avut o zi mai grea? O altă întrebare asupra căreia ar trebui să meditezi este: problema, plictiseala sau tristețea au dispărut după ce ai încercat să le ascunzi prin a mânca? Sunt sigură că răspunsul tău va fi negativ, pentru că  mâncatul compulsiv nu va rezolva problemele ce pornesc din interior, ba din contra va provoca sentimente de vină. 

 

Mâncatul compulsiv reprezintă un cerc vicios pentru că persoana trece prin câteva etape și îi este greu să se sutragă din acest proces. 

  1. Inițial apare o problemă, un sentiment, o stare pe care individul  nu o poate menaja, altfel, decât mâncând. 

  1. Apare tentația de a mânca. 

  1. Persoana își „mănâncă emoțiile”. 

  1. Apare vina. 

 

Cum încetez să mănânc compulsiv? 

 

https://i.pinimg.com/564x/37/d6/ce/37d6cedc5c0beda5e75d8afb75b7af1d.jpgPrimul pas pentru a scăpa din acest cerc vicios este să înțelegem diferența dintre foame și dorința de a ne reprima sentimentele. Foamea fizică și emoțională pot fi ușor confundate, dar există diferențe cheie între cele două. Acordați atenție cum și când începe foamea, precum și cum vă simțiți după ce ați mâncat. 

 

 

 

 

 


Foamea fizică 

Foamea emoțională 

 

Se dezvoltă lent în timp 

Apare brusc 

Consumați o varietate de grupuri alimentare 

Poftești doar anumite alimente. 

Simți senzația de sațietate și o iei ca un indiciu pentru a nu mai mânca 

Nu simțiți senzația de sațietate. 

Nu ai sentimente negative după ce mănânci 

Simți vinovăție sau rușine după mâncare 

 

Mâncarea poate ajuta la ușurarea emoțiilor inițial, dar abordarea sentimentelor din spatele foamei este importantă pe termen lung. Lucrați pentru a găsi modalități alternative de a face față stresului, cum ar fi exercițiile fizice și sprijinul colegilor, și încercați să practicați obiceiuri alimentare conștiente.  

https://i.pinimg.com/564x/dc/4f/00/dc4f00077785c610aa1f8ed57376ec5c.jpgO altă modalitate de a controla alimentația emoțională este să vă dați seama care sunt factorii declanșatori. Păstrați un jurnal alimentar care să înregistreze nu numai ce și cât ați mâncat, ci și ce ați simțit atunci. Odată ce a-ți sesizat greșelile, dezvoltați o strategie a le soluționa. De exemplu în caz că mănânci din plictiseală, tinde spre a-ți găsi un hobby sau cel puțin consumă gustări sănătoase: fructe sau legume.  

 

Să elimini din obișnuințele tale mâncatul emoțional reprezintă un drum lung, dar nu vă fie frică să priviți asta ca pe o oportunitate de a vă cunoaște mai bine. În caz advers mâncatul emoțional lăsat fără abordare, poate duce la tulburări alimentare și la creștere în greutate.