Legătura dintre dispoziție și alimetație
Cu siguranță ați avut zile în care v-ați pus în fața televizorului după o zi proasă cu un bol mare de înghețată și a-ți devorat-o pe toată. Legătura dintre alimentație și starea de spirit este atent analizată de cercetători, care au observat dependența directă între alimentație- dispoziție sau afecțiuni emoționale cum ar fi depresia.
Mai ales în aceste vremuri dificile, când lumea din jurul nostru este foarte incertă din cauza pandemiei, nu a fost niciodată mai important să avem grijă și să acordăm prioritate sănătății noastre mentale.
Trebuie să cunoastem că stilul nostru de viață, inclusiv dieta noastră, poate influența modul în care ne simțim. De exemplu, o dietă tipic moldovenească care conține adesea niveluri ridicate de grăsimi saturate, zahăr și alimente procesate, poate avea un impact negativ atât asupra sănătății fizice, cât și a dispoziției, ceea ce determină ca afecțiunile precum depresia să fie mai probabile . În schimb, urmarea unei diete sănătoase care se concentrează pe o gamă variată de alimente vegetale, completată cu cantități mai mici de lactate, pește și grăsimi sănătoase, poate ajuta la protejarea sănătății noastre mentale, ba chiar poate fi utilă ca parte a unui tratament pentru depresie.
Deci, care este legătura dintre mâncare și dispoziție?
Lipsirea unei mese, în special a micului dejun, poate duce la scăderea zahărului din sânge. Acest lucru vă va lăsa probabil să vă simțiți slabi și obosiți.
Dovezile au arătat că depresia este asociată cu niveluri cronice de inflamație în organism . Un factor al stilului de viață care contribuie la acest lucru este dieta.
Atunci când nu consumați suficiente alimente bogate în substanțe nutritive, este posibil ca organismul să nu aibă vitamine și minerale vitale, afectându-vă adesea energia, starea de spirit și funcția creierului. Ar trebui să încercați să obțineți vitaminele și mineralele dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume, dar în anumite circumstanțe sau pentru anumite persoane, suplimentele pot fi benefice, de ex. acid folic pentru toate femeile care planifică sarcina; suplimente de fier pentru persoanele diagnosticate cu anemie; vitamina D pentru unele în lunile de iarnă și pentru toate femeile însărcinate și care alăptează, adulții în vârstă și persoanele cu pielea închisă la culoare.
Glucid = Glucoză = Puterea creierului. Capacitatea de concentrare provine din furnizarea adecvată de energie - de la glucoza din sânge - la creier. Glucoza din sângele nostru provine din toți carbohidrații pe care îi consumăm - alimente, inclusiv fructe, legume, cereale, pâine, orez, cartofi, zaharuri și lactoză din lapte. Consumul micului dejun și meselor obișnuite care conțin carbohidrați vă asigură că veți avea suficientă glucoză în sânge.
Dacă nu avem suficientă glucoză în sânge (hipoglicemie) ne simțim slabi, obosiți și „încețoșați”. Acest lucru reprezintă un risc special pentru persoanele cu diabet și pentru persoanele care fac efort la cote extreme. Se poate întâmpla și cu persoanele care urmează diete foarte restrictive sau cu modele de alimentație neregulate.
Cofeina, care se găsește în cafea, cola și băuturile energizante, este adesea numită „drog”: acționează ca un stimulent și poate îmbunătăți sentimentele de vigilență și poate contracara efectele oboselii. Cu toate acestea nu exagerați și fiți atenți la cantitatea de cafea pe care o consumați.
Trebuie să fim atenți și la acizii grași omega-3 abundenți, care au fost asociați cu o incidență mai mică a depresie.
Sfaturi pentru a vă asigura o bună dispoziție prin intermediul alimentației:
Limitați zaharurile adăugate. Alegeți varietăți de alimente fără adaos de zahăr atunci când este posibil.
Alegeți fructele pentru a vă potoli pofta de dulce. Consumați alimente cât mai aproape de cum arată în natură. De exemplu, o portocală este mai puțin procesată și mai aproape de natură decât sucul de portocale.
Aveți grijă la aportul de acizi grași omega-3 și la restul vitaminelor esențiale pentru o bună funcționare a organismului.
Bea suficientă apă
Mănâncă regulat
Ține minte tot ce mănânci se oglindește nu doar pe ten, pe starea ta psihologică, ci pe toată imaginea de ansamblu a vieții tale.