Își merită banii produsele organice?
Câți dintre noi cunosc de unde provin alimetele pe care le consumăm zilnic, în special pe cele din supermarketuri ? Cine a crescut roșiile pe care le adăugăm în salată, cu ce au fost hrănite găinile , ale căror ouă ne conferă o doză excelentă de proteină? Omul pierde ușor ușor legătura cu natura, iar cei care își cresc singuri alimentele sau care sunt siguri de proveniența lor, sunt niște norocoși.
Termenul „organic”, așa cum se referă la alimente, înseamnă că fructele, legumele și cerealele nu au fost tratate cu pesticide sau îngrășăminte sintetice, iar animalele care produc carne, ouă și lactate nu au fost tratate cu antibiotice sau hormoni de creștere.
Cu toate acestea observ tot mai multă ezitare și confuzie în privința necesității consumului unor alimente din surse sigure și naturale. Costul suplimentar al produselor organice este motivat de încercarea agricultorilor de a crește animalele, fructele și legumele după metode cât mai sănătoase. Oare ar trebui să punem la îndoială beneficiile pe care ni le aduce investiția în alimentele certificate organic?
Studiile spun că nu! În baza unei cercetări cu privire la cantitatea de pesticide utilizate în alimente, s-a constat că cel mai murdar aliment este căpșuna, care a depășit peste 3 ori cantitatea de contaminare cu pesticide decât toate celelalte produse. În general, au existat 81 de pesticide diferite utilizate pe căpșunile testate, 99% dintre căpșuni conținând urme de cel puțin un pesticid și aproximativ una din trei căpșuni care conțin urme de zece sau mai multe pesticide. Înspăimântător, nu-i așa?
Experții susțin valoarea nutritivă mai ridicată din produsele crescute organic,decât în cele crescute convențional. Alimentele certificate organic spun studiile, sunt mai sigure, mai hrănitoare, mai gustoase și desigur, mai sănătoase. De asemenea aceste produse sunt mut mai prietenoase cu mediul și cu soarta animalelor.
Totuși de ce plătim mai mult?
Răspunsul e simplu, procesul de agricultură organică necesită mai multă forță de muncă, iar produsele au o durată de valabilitate semnificativ mai scurtă, deoarece nu conțin conservanți. Un alt răspuns ar fi nevoia agricultorilor de a justifica cheltuielile pe care le constituie obținerea certificatului ecologic.
Nu putem spune cu exactitate câți bani ar putea economisi o persoană pe costurile medicale de-a lungul vieții, dacă ar consuma în permanență la alimentele organice. Dar, eu susțin investiția în alimete de calitate, pentru că alimetația reprezintă un factor decisiv în ceea ce privește sănătatea corpului nostru.