Exfolierea excesivă - Când mai puțin este mai mult

https://i.pinimg.com/564x/6f/a8/d4/6fa8d4fc3e252be7243e63f2dd70336c.jpg

Anul trecut a reprezentat un an de inițiere în procesul de îngrijire a tenului pentru mulți dintre noi. Luxul timpului ne-a permis să acordăm o atenție crescută corpului nostru să îl delectăm cu tot felul de serumuri, de loțiuni, măști, dar și exfoliante.  În acest articol vom vorbi despre când e prea mult, dar mai exact despre greșelile pe care le faci în procesul de exfoliere.

Beneficiile exfolierii

Exfolierea este un pas suplimentar, dar necesar în regimul de îngrijire a pielii, conceput pentru a vă amplifica rezultatele. Exfolierea accelerează și elimină acumularea de celule moarte ale pielii și ajută la descuamarea natural, care tinde să se încetinească odată cu îmbătrânirea. În urma acestei etape tenul tinde să arate strălucitor, mai sănătos, cu o tentă de înoire.

Exfolierea este de asemenea, o etapă în rutina de îngrijire ce permite o absorbție mai amplă a ingredientelor active găsite în seruri și a ingredientelor hidratante găsite în creme.

 

Exfolierea corectă ar trebui să lase o suprafață epidermică proaspătă, sănătoasă și curată, care formează fundamentul pielii bune și a tenului curat.

 

Exfolierea excesivă este o greșeală obișnuită. Regula generală pentru exfolierea pielii este de maximum 2-3 ori pe săptămână. Există diferite tipuri de produse exfoliante, aici sunt incluși acizii, dar și exfolianții fizici. Iritarea apare atunci când ați îndepărtat mai multe celule ale pielii decât corpul dumneavoastră este capabil să înlocuiască și să se le regenereze.

 

https://i.pinimg.com/564x/1b/39/8c/1b398c535b9a18045476eb9b994f2076.jpgSemneale unei exfolieri excesive

  • iritații, arsuri 
  • roșeață și inflamație
  • coșuri mici 
  • sensibilitate crescută la alte produse în rutina zilnică

În mod ironic, impactul unei exfolieri excesive este invers decât cel dorit  tenul  poate deveni uscat și descuamat și chiar poatedezvolta o textură inegală.

 

Exfolierea incorectă pe termen lung poate provoca afectarea dermică, ceea ce este cel mai bine de evit cu orice preț.

 

Stratul cel mai exterior al pielii (epiderma) conține bariera de umiditate, cunoscută și sub numele de manta acidă. Pielea dvs. este acidă în mod natural, cu un pH de aproximativ cinci. O mantie acidă sănătoasă acționează ca o barieră sau ca un filtru, permițând anumitor lucruri să pătrundă în piele și ținându-le pe altele la distanță. Atunci când mantaua acidă este compromisă, puteți obține fisuri invizibile sau micro-lacrimi în piele, iar acest lucru duce la scăderea umezelii și penetrarea iritanților.

 

Cum să vindec efectele unei exfolieri incorecte? 

  • Răbdarea este primordială! Nu mai exfoliați până când pielea nu s-a vindecat și nu și-a revenit la textura de bază. Lăsați pielea să revină la valoarea inițială și nu mai exfolianți tenul timp de o lună sau cel mult 6 septămâni. 
  • compresă rece poate fi aplicată imediat pe pielea supra-exfoliată.
  • Evitați utilizarea unor produse de curățare, spumante dure, care nu sunt echilibrate  pH-ului pielii, căci astefel vă veți trezi cu multe problem printre care un ten uscar .
  • Evitați produsele cu retinol și exfolianții fizici sau chimici (AHA)
  • Treceți la un demachiant ușor și la o cremă hidratantă delicată.
  • Tratează pielea roșie la fața locului folosind o cremă emolientă.
  • Evitați expunerea la soare și purtați protecție solară pentru a preveni deteriorarea ulterioară.
  • Simplificați-vă rutina de îngrijire a pielii și evitați prea multe substanțe active - vitamine, peptide și ingrediente stimulante.
  • Odată ce pielea ta s-a vindecat, poți reintroduce încet din nou exfoliantul o dată pe săptămână, apoi după câteva săptămâni, dacă nu există probleme, poți crește exfoliantul de două ori pe săptămână.
  • Dacă observați orice roșeață, furnicături sau descuamare, reduceți acest obicei la  o dată pe săptămână sau dați-i pielii o pauză timp de câteva săptămâni.

 

Exfolianți chimici versus fizici

EXFOLIANȚI FIZICI

Reprezintă o substanță cu textură granuloasă, prin a cărei   masare produce îndepărtarea manual a   resturile de suprafață și cellule moarte.  Includeți substanțe abrazive delicate, cu care să vă masați ușor fața, un astfel de exemplu ar fi orezul măcinat sau particulele sferice ale altor produse cum ar fi semințele de in. Nu ar trebui să utilizați niciodată particule care conțin colțuri pe pielea feței, de exemplu zahăr. Acestea vor provoca mici lacrimi și vor deteriora pielea delicată de pe față.

https://i.pinimg.com/564x/1b/b8/08/1bb8087aa243cab619763d92fd033d26.jpgEXFOLIANȚI CHIMICI

Exfolianți chimici reprezintă o combinație de acizi siguri pentru piele care dizolvă chimic resturile și celulele moarte de pe ten.

Ai grijă la acizii pe care îi folosești , iar dacă nu te descurci cu modul de utilizare nu ezita să întrebi un cosmetolog.

Acizii pe care îi recomand sunt: alfa hidroxi acizi (AHA) - lactice, glicolice, mandelice, enzime de fructe, precum și beta hidroxi acizi (BHA) - salicilici.

În general, dacă aveți pielea sensibilă și uscată, cel mai bine este să utilizați AHA. Dacă pielea dvs. este mai predispusă la acnee, aceasta poate răspunde mai bine la BHA. Atenție însă combinarea AHA și a BHA poate duce la exfoliere excesivă.

 

Acum că cunoașteți când exfoliatul devine un obicei exagerat, nu rămâne decât să adoptați și adaptați în rutina voastră aceste sfaturi. Multă baftă și o piele cât mai sănătoasă vă doresc.