DE CE ESTE IMPORTANT SOMNUL?
Somnul este un element esențial pentru o bună funcționare a organismului. Din păcate, trăim într-un ritm rapid, astfel, calitatea somnului suferă foarte mult. Deși îl neglijăm, somnul e cel care susține numeroase funcții în organism. Vreau să vă prezint beneficiile unui somn sănătos și felul în care influențează mai multe aspecte ale vieții noastre.
→Somnul sănătos previne creșterea în greutate
Durata normală a somnului este asociată cu un risc scăzut de creștere în greutate și obezitate atât la copii, cât și la adulți.De fapt, somnul este unul dintre cei mai importanți factoripentru obezitate. Explicația constă în activitatea endocrină, care este perturbată din cauza lipsei de somn.
→Oamenii care dorm suficient mănâncă mai puțin
Oamenii care au un somn adecvat sunt mai echilibrați atunci când este vorba despre regimul alimentar. Contrar, cei care dorm mai puțin ingeră un număr mai mare de calorii. De vină sunt doi hormoni importanți care reglează apetitul. Un somn deficitar presupune niveluri mai ridicate de grelină, hormonul care stimulează pofta de mâncare și niveluri reduse de leptină, hormonul care suprimă pofta de mâncare. Astfel, dormim mai puțin și mâncăm mai mult.
→ Un somn bun poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea
Somnul este important pentru diferite aspecte ale funcției creierului.Aceasta include învățarea, concentrarea, productivitatea și performanța. Toate acestea sunt afectate negativ de lipsa de somn. Somnul scurt poate avea un impact negativ asupra anumitor aspecte ale funcției creierului într-o măsură similară cu intoxicația cu alcool. Pe de altă parte, s-a dovedit că somnul bun îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și îmbunătățește performanța de memorie atât a copiilor, cât și a adulților.
→ Un somn bun poate maximiza performanța atletică
Somnul îmbunătățește performanța atletică, viteza, acuratețea, timpii de reacție și bunăstarea mentală.Durata mai mică a somnului este, de asemenea, asociată cu o performanță slabă a exercițiilor fizice și o limitare funcțională la femeile în vârstă.
→Somnul de durată previne bolile de inimă și accidentele vascular cerebrale
Calitatea și durata somnului pot avea un efect major asupra multor factori de risc pentru sănătate.Aceștia sunt factorii care se crede că determină bolile cronice, inclusiv bolile de inimă. Persoanele care nu dorm suficient au un risc mult mai mare de boli de inimă sau accident vascular cerebral decât cele care dorm 7-8 ore pe noapte.
→Somnul afectează metabolismul glucozei și riscul de diabet de tip 2
Restricția somnului afectează zahărul din sânge și reduce sensibilitatea la insulină.
Obiceiurile proaste de somn sunt, de asemenea, puternic legate de efectele adverse asupra zahărului din sânge la populația generală.Cei care dorm mai puțin de 6 ore prezintă un risc crescut de diabet de tip 2.
→ Calitatea somnuluiare legătură cu apariția depresiei
Problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia, sunt strâns legate de calitatea slabă a somnului și de tulburările de somn. 90% dintre persoanele cu depresie se plâng de calitatea somnului. Somnul precar este chiar asociat cu un risc crescut de deces prin sinucidere.Cei cu tulburări de somn, cum ar fi insomnia sau apneea obstructivă de somn, raportează, de asemenea, rate semnificativ mai mari de depresie decât cei fără.
→ Somnul îmbunătățește sistemul imunitar
Lipsa somnului afectează grav sistemul imunitar.„De vină„ sunt citochinele, un tip de proteine protectoare care luptă cu infecțiile și inflamațiile. De asemenea, citochinele sunt produse și eliberate în timpul somnului. Respectiv, lipsa somnului este echivalentă cu o cantitate mai mică de citochine și o recuperare mai lungă după inflamații și infecții, ceea ce afectează sistemul imunitar.
→ Somnul afectează emoțiile și interacțiunile sociale
Capacitatea de interacțiune socială este asociată cu durata somnului. Somnul slab afectează capacitatea de a recunoaște indicii sociale importante și de a procesa informații emoționale.
În concluzie, somnul este o componentă extrem de importantă a vieții noastre. Și lipsa acestuia n-ar trebui neglijată pentru că aduce după sine o mulțime de afecțiuni și probleme. Nu uitați să vă întocmiți un regim de somn și încercați să-l respectați cu atenție.