Cum să citim ambalajele?
Ambalaje pot fi foarte înșelătoare. Producătorii de alimente cheltuiesc milioane pe marketing ca să convingă consumatorul să cumpere produsul lor.
Doar pentru că un aliment este ambalat și etichetat ca fiind sănătos nu înseamnă că acesta este cu adevărat sănătos , prin urmare, nu trebuie să aveți neapărat încredere în informațiile care vă sunt oferite.
Prin urmare, citarea etichetelor alimentare și examinarea listei de ingrediente este cheia pentru a vă asigura că ve-ți face alegeri sănătoase atunci când ve-ți cumpăra ceva.
Iată sfaturile mele pentru citirea și înțelegerea etichetelor alimentare:
-Fii atentă la data experării produsului, etichetele trebuie să fie lizibile și să nu fie suprapuse. În cazul ouălor și lactatelor nu le cumpărați pe cele care expiră în 3 zile. De asemenea fii atentă la modul în care sunt păstrate.
-Ingredientele sunt enumerate în ordinea descrescătoare a cantității folosite, adică dacă zahărul este listat pe primele poziții atunci acest lucru vă spune că produsul are un conținut ridicat de zahăr, ceea ce este adesea cazul celor mai multor tipuri de cereale, cunoscute, pentru micul dejun.
-Caloriile reprezintă o măsură a cantității de energie pe care o obțineți din 100g/o porție. Secțiunea cu calorii a etichetei poate fi benefică în managementul greutății.
• 40 kcal – cantitate redusă de calorii
• 100 kcal – cantitate moderată de calorii
• Peste 400 kcal – cantitate crescută de calorii
-De asemenea, asigurați-vă că ați citit coloana în care sunt specificate informațiile nutriționale pentru 100g, deoarece acesta vă va oferi o imagine mai clară a ceea ce mâncați. Producătorii vor lista frecvent informații pentru o porție de 30g, dar aceasta nu este adesea o cantitaterealist
-Atenție la sare. Un adult sănătos trebuie să consume sub 5g sare pe zi, în timp ce persoanele care suferă de boli cardiovasculare trebuie să reducă acest aport . Nu uitați că această cantitate este satisfăcută , iar de cele mai multe ori chiar depășită demajoritatea dintre noi.Pentru a reduce aportul de sodiu limitați consumul de alimente procesate.
-Ingredientele pot fi deghizate folosind numeroase metode, de ex. zahărul poate fi listat ca miere, nectar, sirop de porumb sau ca glucoză, fructoză etc. (orice se termină în -oză sunt toate enzime ale zahărului de cele mai multe ori)
-Mulți coloranți alimentari, aditivi și conservanți ( E-urile ) sunt adăugați în alimente, pentru a menține o mai bună păstrare a alimentului, dar și un gust mai bun. O regulă bună este ca atunci când nu poți pronunța nimic din ce citești sau nu ai auzit niciodată de acel ingredient, să te gândești mai bine dacă merită să introduci acest lucru în corpul tău sau dacă ar fi bine să renunți la el. Aditivii se împart în 3 categorii principale: inofensivi, suspecți și
nocivi.
Considerați inofensivi, siguri:
- E 100 Curcumina (colorant)
- E 471 Mono/digliceride ale acizilor grași (stabilizator, emulgator)
- E 440 Pectine (emulsifiant)
- E 414 Guma arabica (agent de îngroșare)
Suspecți:
- E 633 Inozinat calciu (potențiator de aromă)
- E 967 Xilitol (antiaglomerant)
- E 551 Dioxid siliciu (antiaglomerant)
- E 445 Esteri glicerici ai rășinilor din lemn (agent îngroșare)
Periculoși:
- E 621 Glutamat monosodic (potențiator de aromă)
- E 407 Caragenan (emulgator)
- E 220 Dioxid de sulf (conservant)
- E 211 Benzoat de sodiu, de potasiu (conservant)
-Evitați alimentele care conțin trans - grăsimi hidrogenate - deoarece aceste grăsimi au fost modificate și pot provoca stres oxidativ în organism.
-De ce ne atenționează etichetele că ar putea conține urme de ...? = Alergenii
etichetele trebuie obligatoriu să specifice ingredientele cu potențial alergenic. Care sunt ingredientele sau substanțele alergene care sunt menționate pe etichete pe plan internațional?
- Soia
- Arahide
- Lapte și produse lactate
- Ouă
- Boabe de muștar
- Pește
- Crustacee/fructe de mare
- Grâu
- Nuci
- Susan
- Țelină
- Semințe de floarea-soarelui
- Linte
- Mazăre
- Kiwi
- Gluten (amidon, amidon modificat)
- Lactoză
- Fenilalanină (aspartam)
- Si altele, mai puțin frecvente
-Apropo este interzis a se folosi imagini cu fructe, legume, etc, dacă acestea nu sunt folosite în compoziția alimentului, ci doar aromatizate sau dacă conțin doar extracte din acestea.
Sper că v-am convis despre cât de important este să citiți ingredientele pe care le specifică etichetele, eu văd acest obicei drept o investiție în sănătatea voastră și a familiei , nu o pierdere de timp. Așadar, când mai mergi la cumpărături, fii atent și la etichete, pentru a putea face alegeri sănătoase.