CUM GESTIONĂM STRESUL? METODE PRACTICE

 

Stresul este o parte normală a vieții și nimeni nu este imun la situații stresante. Stresul, ca funcție pozitivă, este un bun stimulator pentru sarcinile pe care trebuie să le îndeplinim. Cu toate acestea, stresul poate deveni o problemă atunci când este copleșitor și suntem expuși la el pentru o perioadă prelungită. A face față stresului în mod eficient presupune găsirea unui echilibru și menținerea acestuia.

Ce cauzează stresul?

Ca mijloc de supraviețuire, oamenii au evoluat de-a lungul veacurilor, astfel încât să recunoască și să reacționeze la anumite amenințări externe. Răspunsul la luptă sau fugă sau răspunsul la stres acut este o reacție care apare ca răspuns la o amenințare percepută pentru supraviețuire. În esență, atunci când simțim că suntem în pericol, mintea noastră spune corpului nostru să se pregătească să lupte, să fugă și să acționeze ca să supraviețuiască. În lumea modernă, acest lucru se poate întâmpla atunci când ne simțim copleșiți de ceea ce ni se cere și ne simțim sub presiune pentru a face față acestor cerințe. Putem percepe acest lucru ca fiind o amenințare pentru bunăstarea noastră fizică sau psihologică.

Simptomele stresului

Oamenii experimentează stresul în mod diferit și mai jos este o listă cu doar câteva dintre simptomele pe care le-ați putea întâmpina atunci când faceți față stresului:

Pierdere în greutate

Tulburări de somn

Iritabilitate crescută

Anxietate sau sentimente de panică

Frustrare

Afirmații negative de sine

Creșterea consumului de alcool sau droguri

Sub-alimentație sau supraalimentare

 

Modalități eficiente de gestionare a stresului

Când vă simțiți stresat, ca o reacție naturală, umană este să încercați să evitați stresul. Consumul de alcool, droguri, supraalimentarea sau extenuarea în muncă sunt câteva dintre „soluțiile” la care recurg mulți oameni. Aceste strategii sunt „eficiente” pe termen scurt, nu și pe termen lung, atunci când situația se poate înrăutăți considerabil.Deoarece fiecare om are un răspuns unic la stres, nu există o abordare „unică pentru toți” pentru gestionarea acestuia. Cu toate astea, există anumite strategii care, adaptate individual, pot da rezultate bune.

Mai jos găsiți sfaturi pentru gestionarea stresului:

Limitați stresul inutil

Unele situații stresante nu pot evitate, în schimb multe dintre ele pot fi limitate și abordate cu o atitudine diferită.

Învățați să spuneți NU- atât la nivel profesional, cât și personal. Nu trebuie să luați niciodată mai mult decât puteți. Când spuneți NU situațiilor care nu vă convin, primiți o doză enormă de încredere în sine. Astfel, veți învăța să deveniți o prioritate și să vă respectați propriul timp și resurse.

Reduceți lista de sarcini - Analizați-vă programul și acordați prioritate sarcinilor în funcție de nivelul de urgență. Respectiv, decât să aveți 10 lucruri începute și neterminate pe lista de așteptare, mai bine 2-3 finalizate. Așa veți duce contul mai ușor și vă veți organiza mai eficient.

Evitați să comunicați cu persoanele toxice–Persoanele toxice/stresante ne epuizează din punct de vedere energetic. Când simțiți că aveți în cercul de prieteni asemenea persoane, evitați pe cât puteți interacțiunea cu ele.

Preluați controlul situației–Încercați să preluați controlul situațiilor stresante. De exemplu, dacă mersul la cumpărături vă stresează, organizați-vă o listă cu cele necesare pentru o perioadă mai lungă. Astfel, veți face cumpărături mai rar și mai rațional.


 Schimbați situația sau schimbați atitudinea

De cele mai multe ori, felul în care interpretăm o anumită situația nu se referă la situația în sine, dar la atitudinea noastră față de aceasta. Formați-vă un tipar de gândire care să funcționeze în felul următor: Când nu-mi convine ceva, schimb asta. Dacă n-am puterea să schimb, trebuie să-mi schimb atitudinea. Un exemplu foarte simplu: dacă nu-mi plac colegii de muncă am două variante. Ori încerc să schimb situația (să discut cu ei, să îmi expun punctul de vedere sau eventual să îmi găsesc alt job), ori îmi schimb atitudinea și devin mai ignorantă și nu las să mă afecteze. În așa mod, stresul se va face simțit mult mai puțin și veți privi lumea din altă perspectivă. 

Delegați / amânați - întrebați-vă dacă există ceva cu care puteți cere altcuiva să vă ajute. Acest lucru poate fi foarte util în eliberarea unora dintre resursele disponibile și este un remediu excelent pentru a face ordine „în cap”.

Aveți grijă de propria persoană -asigurați-vă că vă faceți timp pentru a face lucrurile care vă fac să vă simțiți bine: nu sunt lux, sunt elemente esențiale!

Priviți problemele din alte perspective - încercați să vizualizați situațiile stresante dintr-o perspectivă diferită. Acest exercițiu este foarte eficient, veți observa cum, de multe ori, mintea ne joacă festa. E suficient să vedem lucrurile din alt unghi și totul nu mai pare atât de grav.

Vedeți imaginea de ansamblu - întrebați-vă cât de importantă este această problemă? Vă veți aminti  de ea asta peste o săptămână sau luni? Dacă răspunsul este nu, concentrați-vă energia pe lucruri importante.

Reglați-vă așteptările - Perfecționismul este o sursă majoră de stres evitabil. Stabiliți-vă standarde rezonabile și învățați să fiți în regulă cu „suficient de bun”.

Concentrați-vă asupra pozitivului - Când stresul vă seacă de energie, gândiți-vă la aspectele pozitive ale vieții. Această strategie simplă vă poate ajuta să vă păstrați calmul

 

Confruntați stresul, nu-l evitați


 Stresul e neplăcut, adevărat, dar mai neplăcute sunt sentimentele pe care declanșează și le suprimă o perioadă lungă. Exteriorizați-vă sentimentele - în loc să le ascundeți - dacă ceva sau cineva vă deranjează, comunicați-vă preocupările într-un mod deschis și respectuos. Când sentimentele sunt reprimate, situația nu se va rezolva, dar va fi gata să reapară.

Fiți asertivi - faceți față problemelor, faceți tot posibilul pentru a le anticipa și preveni. Dacă un client în lucru vă oferă un termen nerealist, fiți sinceri și fermiși spuneți că veți avea nevoie de mai mult timp pentru a finaliza în mod adecvat sarcina. 

Îmbunătățiți-vă gestionarea timpului - Un management slab al timpului poate provoca stres inutil. Când rămâneți în urmă cu sarcinile, este greu să rămâneți calmi și concentrați. Dar dacă plănuiți din timp și vă asigurați că nu vă exagerați prea mult, puteți modifica cantitatea de stres în care vă aflați.

Voi cum obișnuiți să faceți față stresului? Ce metode folosiți și care vă par mai eficiente?