Colagenul și procesul de îmbătrânire
În ultimul timp, produsele ce conțin colagen apar aproape peste tot, iar asta se datorează unor motive întemeiate, benefiilor pe care le are această substanță.
Ce e colagenul?
Colagenul este cea mai abundentă proteină structurală găsită în corpul nostru și în pielea noastră. Este literalmente ”lipiciul care ne ține” împreună. El reprezintă baza tuturor oaselor, dinților, mușchilor, pielii și pentru aproape toate celelalte țesuturi conjunctive. Colagenul reprezintă mai mult de o treime din totalul proteinelor din corp.
Colagenul este bogat în aminoacizi sau elemente de bază cunoscute sub denumirea de - glicină, prolină și hidroxiprolină - care vă ajută corpul să producă colagen nou. Există cel puțin 28 de tipuri diferite de colagen, dar tipurile I, II și III formează aproximativ 80-90% din colagenul găsit în corpul dumneavoastră.
Tipurile I și III - oferă structură pielii, mușchilor și ligamentelor.
Tipul II - se găsește în cartilaj și ochi.
Tipul de colagen care vă păstrează aspectul tânăr se găsește în stratul mediu (dermă) și reprezintă aproape 80% din pielea dumneavoastră. Colagenul conlucrează împreună cu elastina pentru a întări pielea.
De ce ai nevoie de colagen?
Corpul dumneavoastră produce în mod natural colagen în fiecare zi, dar pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen încetinește treptat. În jur de 25 de ani, enzima de colagen care se găsește în pielea ta, descompune colagenul mai repede decât îl poți face. În fiecare an după aceea, începeți să pierdeți între 1-2% din colagen. Iar când ajungeți la 40 de ani, pierdeți 30% din aportul de colagen. Dacă ar fi să-ți vezi pielea la microscop, ai vedea fragmentarea rețelei de colagen din derm, adică liniile și ridurile.
Există, de asemenea, alți factori care contribuie la îmbătrânirea pielii - razele ultraviolete (UV) din expunerea la soare, fumatul, inflamațiile și consumul de alimete nesănătoase. Toate acestea activează enzime care îți degradează fibrele de colagen.
Obiceiuri care deteriorează colagenul
Poate că este și mai important să eviți următoarele obiceiuri ce duc la distrugerea colagenului:
- Consumați prea mult zahăr și carbohidrați rafinați.
- Radiațiile ultraviolete pot reduce producția de colagen. Evitați expunerea excesivă la soare.
- Fumatul reduce producția de colagen.
Cum putem mări cantitatea de colagen din corp?
În primul rând, puteți mânca alimente care susțin colagenul și producția de colagen, alimete ce conțin antioxidanții și vitamina C, cum ar fi căpșuni,coacăze, cătină, citrice. Alimentele care conțin gelatină, cum ar fi bulionul de oase, asigură, de asemenea, colagen. Peștele, ouăle reprezintă, de asemenea, o sursă excelentă ce conține colagen.
O altă sursă ar fi suplimetele din farmacii sau cremele, loțiunile de îngrijire a corpului și tenului ce conțin colagen.
Cercetările bazate pe dovezi arată că suplimentele de colagen au numeroase funcții, inclusiv - îmbunătățirea elasticității pielii, reducerea ridurilor, creșterea hidratării pielii și creșterea densității fibroblastelor - celule din țesutul conjunctiv care produc proteina.
Peptidele de colagen au și alte beneficii, printre care: întărirea articulațiilor, îmbunătățirea somnului și accelerarea pierderii în greutate.
Colagenul îmbunătățește somnul
Glicina, unul dintre aminoacizii din colagen, te ajută să dormi mai bine și mai profund. Este un neurotransmițător inhibitor, ceea ce înseamnă că calmează sistemul nervos.
Îmbunătățeștesănătatea oaselor
Masa noastră osoasă este formată din 95% colagen. Pe măsură ce îmbătrânim, echilibrul dintre reabsorbția și formarea oaselor este compromis, ducând la pierderea țesutului osos. Studiile arată că deficiența de colagen contribuie la osteoporoză. S-a demonstrat că colagenul stimulează formarea osteoblastelor care ajută la crearea unui os nou și la restabilirea densității osoase.
Colagenul-cărămida firului de păr
Colagenul poate restabili foliculul de păr, astfel se stimulează creșterea părului.
Colagenul întărește unghiile
Creșterea unghiilor este stimulată de colagen, ele devin mai sănătoase și mai puternice, astfel se previne descuamarea și despicarea lor.
Promovează sănătatea inimii
Cercetătorii au teoretizat că administrarea suplimentelor de colagen poate ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cardiace.
Colagenul asigură structura arterelor, care sunt vasele de sânge care transportă sângele din inimă către restul corpului. Fără suficient colagen, arterele pot deveni slabe și fragile .
Acest lucru poate duce la ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor, iar astfel vă puteți confrunta cu un infarct sau cu un accident vascular cerebral.
Ajută la ameliorarea durerilor articulare
Colagenul vă ajută să vă mențineți integritatea cartilajului, care este țesutul ce vă protejează articulațiile.
Pe măsură ce cantitatea de colagen din corpul dumneavoastră scade odată ce îmbătrâniți, riscul de a dezvolta tulburări articulare degenerative, cum ar fi osteoartrita crește .
Unele studii au arătat că administrarea suplimentelor de colagen poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor osteoartritei și la reducerea durerilor articulare în general.
Sper că v-am ajutat să înțelegeți benefiicile colagenului și legătura dintre îmbătânire și diminuarea cantității de colagen din organism. Aveți grijă de corpul vostru, pentru că mereu e mai ușor să prevenim, decât să tratăm.