Beneficii pentru sănătate și nutriție ale cartofilor

PotatoesCartofii sunt o legumă rădăcină versatilă și un aliment de bază în multe gospodării. 

 Cartofii sunt relativ ieftini, ușor de cultivat și împachetați cu o varietate de nutrienți.

 

Iată 7 beneficii pentru sănătate și nutriție ale cartofilor.

1.Plini de nutrienți

 Cartofii sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale. 

Un cartof copt mediu (173 grame)  oferă :

 Calorii: 161 

Grăsime: 0,2 grame 

Proteine: 4,3 grame

 Glucide: 36,6 grame

 Fibra: 3,8 grame 

Vitamina C: 28% din doza zilnică recomandată 

Vitamina B6: 27% din DZR

 Potasiu: 26% din DZR

Mangan: 19% din DZR 

Magneziu: 12% din DZI 

Fosfor: 12% din DZI 

Niacină: 12% din DZI

 Folat: 12% din DZI

 

Easy side dish recipe for crispy garlic roasted potatoes cooked on a baking sheet and seasoned with rosemary and oil for extra flavor.Conținutul nutrițional al cartofilor poate varia în funcție de soi și de modul în care sunt pregătiți. De exemplu, prăjirea cartofilor adaugă mai multe calorii și grăsimi decât coacerea acestora. De asemenea, este important să rețineți că pielea cartofilor conține o cantitate mare de vitamine și minerale. Curățarea cartofilor își poate reduce semnificativ conținutul nutrițional .

 

Conțin antioxidanți 

Cartofii sunt bogați în compuși precum flavonoizi, carotenoizi și acizi fenolici . Acești compuși acționează ca antioxidanți în organism prin neutralizarea moleculelor potențial nocive cunoscute sub numele de radicali liberi. Atunci când radicalii liberi se acumulează, poate crește riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul 

 

Poate îmbunătăți controlul glicemiei

 Cartofii conțin un tip special de amidon cunoscut sub numele de amidon rezistent. Acest amidon nu este descompus și complet absorbit de corp. În schimb, ajunge în intestinul gros, unde devine o sursă de substanțe nutritive pentru bacteriile benefice din intestin . Cercetările au legat amidonul rezistent de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea rezistenței la insulină, care, la rândul său, îmbunătățește controlul glicemiei. Interesant este că puteți crește și conținutul de amidon rezistent al cartofilor. Pentru a face acest lucru, depozitați cartofii fierți peste noapte în frigider și consumați-i reci

 

Fără gluten 

Dieta fără gluten este una dintre cele mai populare diete din întreaga lume. Aceasta implică eliminarea glutenului, care este o familie de proteine care se găsesc în boabe precum spelta, grâul, orzul și secara. Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome adverse din cauza consumului de gluten. Cu toate acestea, persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiac pot prezenta disconfort sever atunci când consumă alimente care conțin gluten. Simptomele includ dureri ascuțite de stomac, diaree, constipație, balonare și erupții cutanate, pentru a numi doar câteva. Dacă urmați o dietă fără gluten, atunci ar trebui să luați în considerare adăugarea cartofilor în dieta dumneavoastră. Nu conțin gluten în mod natural, ceea ce înseamnă că nu vor declanșa simptome incomode. 

 

Sațioși

Cartofii sunt, de asemenea, destul de saturați, ceea ce înseamnă că vă pot ajuta să pierdeți în greutate prin reducerea   foamei și  poftei.

 

Astea fiind spuse nu vă sfiiți să consumați catofi, datorită proprietăților lor, dar nu uitați de moderație și versatilitatea alimentară, abuzul nu face bine niciodată.